Mezőörs: A jótékony birsalma

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A jótékony birsalma

14 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Gyermekkoromban a birsalma amolyan tiltott gyümölcs volt, ennélfogva szerettem, bár erősen savas, szájösszehúzó hatása, fanyar fűszeres íze, gyerekszájnak nem különösebben ingere. Na de ha nem szabad, akkor kell. Akkor még nem tudtam, jót tettem agyomromnak vele.


A gyomor megmozgatója

Szóval édesanyám pucolta a birsalmát, vágta kockára a befőtthöz vagy a leveshez, én meg lopkodtam ki a citromos vízből, merthogy citrom kell a vízbe, hogy ne barnuljon. Ilyenkor jött a tiltás: kislányom, nem szabad, székrekedésed lesz, fájni fog a hasad, stb. Nem következett be, mivel a birsalma – bár hasmenés esetén megállítja azt –valójában a nyers birsalmaleve segíti az anyagcserét, savas kémhatása megmozgatja az emésztőrendszert, a bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, melynek következményeként salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, de egyéb emésztési rendellenességekre, hasi fájdalmakra, görcsoldásra is alkalmas, és gyulladáscsökkentő hatása is van. 

A rostszegény táplálkozás, a túlzott hús és fehér lisztből készült kenyér, tészták fogyasztása nem termel elegendő gyomorsavat, ekkor érezzük azt, hogy minden megállt a gyomrunkban. Ha ilyenkor fogyasztunk birsalmát, birsalmalevet, segít a gyomor kiürítésében. A lassú emésztés bélgyulladást is okozhat. A fél pohár birsalmalé a gyulladást is gyógyítja. hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat. 
A népi gyógyászat a birsalmalevet menstruációs fájdalmak enyhítésére használja nyersen, préselt formában, napi háromszor fél pohár birslé elfogyasztásával, de használják hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak is: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére.

Mit tartalmaz?

Szintén nyersen őrzi meg A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.). Fanyar, savanyú ízét mézzel enyhíthetjük. 
Rostjai –melyekből legtöbb a héjában van - az érés során feloldódnak és pektin keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételeket. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm.

Kis történet, kis pikantéria 
 
A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele. Elterjedéséért a görögök és a rómaiak felelőssek, akiknek a mitológiája szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

Fogyasztása

A birsalma késő őszi gyümölcs, száraz helyen tárolva hónapokig eláll és kellemes illatot áraszt a helyiségben. Talán boldogság illatot? Nálunk a szobában a szekrény tetején teleltek, és egyben légfrisssítettek a szobában. Nyersen fogyasztva, ivólé formájában a legegészségesebb, de meg is főzhetjük, ha túl savanykásnak tűnik az íze, ekkor fűszerezzük bártan szegfűszeggel, fahéjjal, az tovább erősíti gyulladáscsökkentő hatását. Mostanságkülönleges receptek hozzávalójaként is előszeretettel használják, de a legismertebb formája a birsalmasajt.

A birsalma talán az egyik legillatosabb gyümölcs. Finom gyümölcsleves készthető belőle, de különleges inyencségnek számít a belőle készült "sajt" és "kocsonya".    

Nagymama ezüstkanalas birsalmasajta

A szép sárga birsalmát főzzük addig, míg ujjunk belemegy. Még melegen, törjük át szitán – nagymamám szakácskönyve szerint – ezüst kanállal. Ezt súlyban ugyanennyi kristálycukorral és egy citrom reszelt héjával keverjük össze, és csavarjunk bele annyi citromlevet, amennyi savanykás ízt ad neki. 
Folyamatos kavargatás mellett, főzzük még rövid ideig – “míg kettőt fölpuffog” – majd tegyük citrommal kikent tányérokba. Tartsuk száraz helyen míg megkeményedik. Ezután tehetjük üvegekbe vagy hűtőszekrénybe.

Mixer-nemzedék birsalmasajtja

A megmossuk, megtisztított birsalmát - a héját nem kell lehámozni – megmérjük és bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukorra van szükségünk. Öntsünk a lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vizet. Ezt addig főzzük, míg a lábos szélén kristályosodik a cukor. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára keverjük. Beleöntjük a jól kifőtt cukorszirupba, és felforrástól számítva 17 percen át keverve főzzük. Az elkészült pépet üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, tortaformába öntjük. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor a massza kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán hagyjuk tovább száradni. Időnként megfordítjuk (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani (pl. karácsonykor), érdemes celofánba vagy alufóliába csomagolni, hogy túl ne száradjon. Darabolva felhasználható püspökkenyérbe is. 

 

Kapcsolódó cikkek

Kései gyümölcsünk, a birsalma
Gyömbéres-birsalmás csirke
A jótékony birsalma 

Címkék: birsalma

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu