Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának. Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tőle, mint a sasnak. Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy előnye, hogy minden évszakban kapható. A sárgarépa valószínűleg Közép-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt, nem volt a legkedveltebb zöldség, nem is csoda, mert se színe se íze nem hasonlított a mai nemesített sárgarépához. Szerencsénkre a spanyolok ennél nagyobbra tartották és elhozták Európába is, ahol a XIX.századra sikerült a mai formájává nemesíteni Holland királyi kertészeknek. 100 g friss sárgarépában 360mg kálium, 43 mg foszfor, 28 mg calcium, 70mg nátrium, 12 mg karotin, 35 mg magnézium van, de tartalmaz vasat, cinket, mangánt, krómit, B- és E-vitamint is sok más vitamin és ásvány mellett. Nem csoda, hogy egészséges és a népi gyógyászat a kezdetektől használja betegségek gyógyítására és megelőzésére. Karotinjai erősítik az immunrendszert, antioxidáns tartalma véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe van. Vizelethajtó, máj, epe és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként, öregedés lassítóként ajánlja a népi orvoslás. Vízben és vízben nem oldódó rosttartalma jelentős, így kedvező hatással van az emésztésre. Megköti a toxikus anyagokat és epesavat és nyálkaképző hatású. Mivel alacsony a kalóriatartalma gyakori összetevői a diétáknak, ezért fogyókúrákhoz, méregtelenítő kúrákhoz, 90 napos diétához is ajánlják. Nem elhanyagolható pótcselekvés-funkciója sem dohányzásról való leszokáskor. Gyerekeknek fogazat kinövésekor igen hasznos, olcsó és egészséges fogínymasszírozó eszköz. Néhány egészséges és fogyasztó recept a sárgarépa nyers, sült és párolt elkészítésére Sült sárgarépa saláta céklával "Kandírozott" sárgarépa Egyszemélyes sárgarépakrémleves
Alma-sárgarépa saláta
Hozzávalók: 3 szál sárgarépa, 3 alma, 10 dk mazsola, 5 dk dió, 1 kk citromlé, 1 kk méz,
Elkészítése: A sárgarépát és az almát lereszeljük, és meglocsoljuk citromlével, megszórjuk mazsolával, végül megszórjuk darabos dióval.
Sárgarépa–zeller saláta pikánsan
Hozzávalók: 30 dk sárgarépa, 20 dk zeller, 2 ek citromlé, 2 dl joghurt, 10 dk darált dió, 1 mk tengeri só.
Elkészítése: A zöldségeket lereszeljük, majd leöntjük joghurttal. Jól összekeverjük, majd 15 percig lefedve állni hagyjuk, darált dióval díszítjük.
Joghurtos sárgarépa saláta
Hozzávalók: 25 dk sárgarépa, 1 alma, 2 dl joghurt, 1 narancs.
Elkészítése: Az almát és a répát lereszeljük, összekeverjük a narancs reszelt héjával és levével, és leöntjük a joghurtot.
Tormás sárgarépa saláta
Hozzávalók: 8 szál sárgarépa, 2 szál torma, 1 ek citromlé, 2 ek olívaolaj, 1 mk tengeri só, 4 dl joghurt, vagy más salátaöntet.
Elkészítése: A sárgarépát és tormát lereszeljük, majd összekeverjük a citromlével, olajjal, éa valamilyen salátaöntettel vagy joghurttal.
Sárgarépás savanyú-káposzta saláta
Hozzávalók: 60-70 dkg savanyú káposzta, 20-25 dkg sárgarépa , 5 dkg napraforgómag, víz, kis méz
Elkészítése: A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl sósnak találjuk, vízzel egy kicsit kimossuk. A hosszúra szelt káposztát összevagdossuk, a sárgarépát lereszeljük. Az összes hozzávalót jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk.
Tojásos sárgarépasaláta
Hozzávalók: 2 tojás, 2-3 közepes sárgarépa ,1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 125 g tejföl, 2-3 ek majonéz, 1 ek mustár, só, csipet szerecsendió
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük és vékony félkörökre szeleteljük. A sárgarépát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat. A tejfölből, mustárból és majonézből készült, sóval és szerecsendióval ízesített, öntetet hozzáadjuk és legalább 2-3 órát hűtőben tároljuk, míg az ízek összeérnek.
A céklákat mossuk meg és egyenként csavarjuk alumíniumfóliába. A sárgarépákat hámozzuk meg és együtt tegyük alumíniumfóliába. Helyezzük a csomagokat előmelegített sütőbe. Ha megsültek, a céklákat hámozzuk meg és a sárgarépával együtt a reszelő nagy lyukú részén reszeljük le.
Egy tálban keverjünk össze olivaolajat , almaecetet és őrölt köménymagot. A céklát és a sárgarépát tegyük bele. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor juhtúrót morzsoljunk a salátára.
A sárgarépákat sok vajjal, egy csipet sóval és egy kávéskanál cukorral serpenyőbe helyezzük. Negyedéig felöntjük vízzel, s fedő nélkül, lassú tűzön addig főzzük, míg az összes víz elfő. A sárgarépa szirupossá, simává és fényessé válik, "kandírozódik".
Hozzávalók: 250 g sárgarépa, 1 piroshúsú paprika, fél fej hagyma, fél dl 12 %-os tejföl, 1 evőkanál olivaolaj, só, kakukkfű, bors
A paprikát sütőben megsütjük, majd 10 percig újságpapírba csomagolva állni hagyjuk, héját levesszük, kicsumázzuk, felaprítjuk. A répát felkockázzuk és hagymával, olívaolajjal, borssal együtt megpároljuk, majd hozzátesszük a felkockázott paprikát. Mindezt botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzátesszük a tejfölt és felfőzzük. Kakukkfűvel megszórva tálalom.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!