Mezőörs: Ahogy a nagyi csinálta – tradicionális receptek

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

NL CAFE/

Minek a töltött káposztát megreformálni? Vannak receptek, amelyek pont úgy jók, ahogy a nagyszüleink készítették. Tanuljuk meg őket, és ne újítsunk mindenáron!

 

Ladó töltött lucskos káposztája 

Hozzávalók: (8 személyre):

3 kis fej édeskáposzta (nyers, nem savanyított!)
1,5 kg sovány füstölt csülök
1 kg vegyes darált hús (sertés és marha)
2 bögre rizs
2 kisebb fej hagyma
só, bors, pirospaprika
csombor (borsikafű), kapor
kevés liszt és zsír
bor- vagy tárkonyecet
házi tejföl


Egy sovány, előre kiáztatott füstölt csülköt puhára főzünk. Ha kihűlt, levét zsírtalanítjuk és félretesszük. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, torzsáját kicsit kivágjuk, egészben forró vízbe tesszük, és „megabáljuk”, vagyis meglobbasztjuk. Előtte szurkáljuk meg egy vékony éles késsel, hogy a belső leveleket is érje víz. Addig kell a forró vízben főnie, amíg a levelek már könnyen lehánthatók róla. Ekkor kivesszük, és egyenként leszedjük a leveleket a torzsájáról. Mindegyikről kivágjuk a külső, vastag eret úgy, hogy annyit még meghagyunk belőle, amennyi a káposztalevelet összetartja. A káposzta cikáját (torzsáját) vágjuk fel hosszában negyedekre, és tegyük félre.

Beáztatjuk a rizst úgy, hogy a víz éppen csak ellepje, közben pedig apróra vágjuk a hagymát. Egy tálban úgy keverjük össze a darált húst, a hagymát és a rizst, hogy a rizs levét nem öntjük le, majd ízesítjük sóval, borssal és kevés pirospaprikával. Nagyon fontos, hogy a massza ne legyen száraz! Ezzel a töltelékkel kell megtölteni a leveleket. Közepes vagy kis „tőtikéket” tekerjünk, viszonylag lazán, mert a rizs főzés közben még dagadni fog. A végükön csak be kell hajtani a káposztaleveleket.

Válasszunk ki egy termetes lábost, béleljük ki néhány nagy káposztalevéllel, fektessünk bele csombort és kaprot. Tegyük a lábosba a tőtikéket, a káposzta cikáját és a megmaradt leveleket feldaraboltan, valamint további csombort és kaprot. Öntsük fel a csülök levével (ha kell, öntsünk még hozzá vizet úgy, hogy négy ujj híján befedje). Magas lángra tegyük fel főni, majd amikor már forr, lejjebb vesszük, így rotyogtatjuk még másfél órát. Menet közben rázzuk meg párszor, hogy oda ne kapjon az alja. 
Kevés liszttel és zsírral készítsünk világos rántást, adjuk hozzá a káposztához, csakúgy, mint az ecetet. Bő tejföllel és a felszeletelt füstölt csülökkel szervírozzuk.

Jó tanács
A káposztát soha ne főzzük nyílt lángon, mert az alja könnyen odakap! Köztudott, hogy a káposzta felmelegítve is remek étel, mielőtt azonban melegítjük, ajánlatos a megdermedt zsírt eltávolítani róla.

Hasonló ünnepi recepteket találhatsz Ernyey Béla – Balaton Dóra: Ünnepek és hétköznapok című könyvében (Boook Kiadó)


Bereznay Tamás: Mai magyar konyha, Boook Kiadó

Ahogy a nagyi csinálta - tradícionális receptekSzalonnában sült harcsafilé kapros-paradicsomos savanyú káposztával

Hozzávalók (4 személyre): 

60 dkg szürkeharcsafilé
füstölt szalonna
60 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
3 dl hal alaplé
3 db babérlevél
1 csokor kapor
cukor



A hagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és kissé lepirítjuk. Rátesszük az előzőleg hideg vízben átmosott, majd lecsepegtetett savanyú káposztát, és a hal alaplével felöntjük. Ízesítjük kevés cukorral, csipet sóval és babérlevéllel. Fedővel lefedve, alacsony hőfokon kb. 40 percig főzzük.
A harcsát enyhén besózzuk, négy vastag szeletre vágjuk, és hajszálvékonyra szelt szalonnával körbetekerjük. Tepsibe tesszük, és forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A káposztába tálalás előtt belekeverjük az apróra vágott friss kaprot és a harcsával együtt tálaljuk.

További receptek: Bereznay Tamás Mai magyar konyha című könyvében (Boook Kiadó).

Borleves

Hozzávalók: (8 személyre):

8 tojássárgája
8 ek barna vagy nádcukor
1 kk vaj
10 dkg fenyőmag
1 kis narancs leve, maradék húsa és héja
esetleg 5 dkg kandírozott narancshéj
1 l édes fehérbor (például késői szüretelésű tokaji hárslevelű)
őrölt fahéj igény szerint
2,5 dl víz
néhány szem szegfűszeg

A cukorral elkeverjük a tojások sárgáit, egészen addig, amíg a massza habos lesz. Kevés olvasztott vajon és cukron megpirítjuk a fenyőmagokat, megszórjuk friss narancshéjreszelékkel – vagy hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat –, fahéjjal, levesszük a tűzről, és félretesszük. A bort és a vizet a narancs kifacsart levével, a szegfűszeggel és a fahéjjal együtt összeforraljuk, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a cukros-tojásos masszát, és levesállagúra főzzük. Átszűrjük, rászórjuk a pirított fenyőmagokat, és azonnal, frissen-habosan tálaljuk, különben összekottyan.

Hasonló ünnepi recepteket találhatsz Ernyey Béla – Balaton Dóra: Ünnepek és hétköznapok című könyvében (Boook Kiadó)

Drezdai stollen

Hozzávalók:

60 dkg liszt
18 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
3 dkg élesztő
8 tojás sárgája
2 dl tej
10 dkg mazsola
10 dkg mandula
10 dkg kandírozott narancshéj
1 mk őrölt szerecsendió
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt gyömbér
5 dkg vaníliás cukor
5 dkg vaj a kenéshez
porcukor

Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet, cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgákkal. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk. A mazsolát, a darabolt mandulát és a kockára vágott narancshéjat a tésztába keverjük. A tésztából egy hosszúkás cipót formálunk, melynek az egyik felén egy mély bevágást ejtünk. Kendővel letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni a tésztát, majd 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Amint megsült, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral.

Bereznay Tamás: Németország ízei, (Boook Kiadó)


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu