Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Télen nemcsak hideg van, de az életfontosságú vitaminokat, nyomelemeket is nehezebben vesszük magunkhoz, hiszen eltűnnek a piacról az igazán friss zöldségek, és szervezetünk is a nehezebb ételeket kívánja. A hüvelyesekkel télen egyszerűen és olcsón adhatjuk meg szervezetünknek, ami neki jár. Nagy a fehérjetartalmuk, viszont kevés zsírt tartalmaznak, rostban gazdagok, ennélfogva segítik az emésztést, fehérje összetételük pedig hasonlít az állati eredetű fehérjékéhez. A száraz hüvelyesek mindenhol kaphatók és az olcsó táplálékok közé sorolhatók. Bab, lencse, sárgaborsó, a legkisebb üzletekben is kapható, a nagyobbakban találunk piros lencsét és csicseriborsót is. Hasonló tápértéke van és gyorsabban elkészíthető a fagyasztóba eltett zsengéspaszuly is. Érdemes hetente fogyasztani valamilyen hüvelyesből készült leves, főzeléket, de köretként, egytálételként is megállják a helyüket. Hangulatjavítás hüvelyesekkel Télen gyakrabban vagyunk lehangoltak. Ezért leginkább a fény hiánya a felelős, de adepresszív hangulatoknak a vércukorszint csökkenés is oka lehet. Ezért kívánjuk az édességet, pedig szervezetönknek inkább szénhidrátra van szüksége, ami nem feltétlenül édesség-habzsolással érhetünk el. Sőt, az édesség csak rövid időre emeli meg a vércukorszintet, amint elmúlik a hatása, ez még alacsonyabb szintre esik vissza. A sárgaborsó A szárazbab Lencse Csicseriborsó A csicseriborsó kevésbé elterjedt hüvelyes, pedig emészthetőség szempontjából az egyik legjobb hüvelyesünk, ezért emésztési zavarok kezelésére kíválóan használható, de a koleszterinszint kordában tartására is alkalmas. Izoflavon tartalma rákosmegbetegedések megelőzésére valamint agyvérzésen átesett betegek kezelésére alkalmas.
Télen mindenki az elhízástól fél, hiszen szervezetünk nehezebb, zsírosabb ételeket kíván, és kevesebbet is mozgunk. Hidegben a szervezet energiaigénye is nagyobb, mint a nyári melegben, ez az azonban minimális – 3-5% - így ne döljünk hátra és tömjük magunkba a zsíroskenyereket, hacsak nem töltjük időnk nagyrészét kint a hidegben, és nem tapossuk órákig a térdigérő szűz havat (ez ugyanis valóban nagyobb energiát igényel).
Hangulatunk javítására azonban kíválóan alkalmasak a hüvelyesek. Triptofán tartalmuk hatására szerotonin termelődik a szervezetben, ami idegimpulzusokat közvetít a sejtek között. A szerotonin felelős a normális alvásért és jelenléte szükséges a depresszió elleni küzdelemhez, a jó hangulathoz.
Mit tartalmaznak a hüvelyesek?
A sárgaborsó talán a legegészségesebb hüvelyes. Nagy mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, folsavat és biotint tartalmaz, de fehérje- és rosttartalma is igen magas. Találunk benne továbbá kálciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, mangánt és cinket is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy teljesen zsírmentes zöldségről beszélünk, ami csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukrot, izoflavon tartalma pedig megelőzheti a rákosodást, valamint a legújabb kutatási eredményk szerint az agyvérzésen átesett betegek kezelésében igen fontos kiegészítő.
A szárazbab (paszuly) a leggyakrabban használt, közkedvelt hüvelyesünk. A hüvelyes kategóriából a babnak a legmagasabb az energiaértéke. Nélkülözhetetlen aminosavak - triptofán, lizin, cisztin és hisztidin – találhatók benne, de magas szeléntartalma is. Jelentős az A-, B1-, B2- és E-vitamin tartalma, de kalciumot, foszfort, vasat és rostot is tartalmaz. A mag 20-25% fehérjét, 50-55% szénhidrátot (ennek 4-7%-a cukor), 0,7-1% zsírt, 3-4% hamualkotórészt tartalmaz. A fehérbab áztatási ideje: kb. 8 óra, főzési ideje: kb. 2-3 óra. Ízesítsük hagymával és chilipaprikával, füstölt húsokkal. A tarkabab áztatási ideje: kb. 12 óra, főzési ideje: kb. 2-3 óra.
Babérlevéllel és vörösborral kíváló izeket kapunk.
A lencse, ha máskor nem is, újévkor nagyon sok család asztalán előfordul. A lencse magja 28% fehérjét tartalmaz, ezzel megelőzi a bab fehérjetartalmát. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá A-, B1-, B2-vitamintartalma is jelentős. Főzeléknek rendkívül ízletes és nagyon tápláló, zölden viszont salátaként fogyasztható. A zöld lencsét nem kell áztatni, 30-40 perc alatt megfő. Babérlevéllel és citrommal vagy tárkonnyal kíválóan harmonizál az íze.
Számos elkészítési módja van. Egyaránt ízletes étel készíthető belőle levesként, főzelékként, pirított magja pedig egészséges nassoláshoz ajánlott. Áztatási ideje: kb. 12 óra, főzési ideje: kb. 3 óra. Fűszerezzük fokhagymával, zellerrel, rozmaringgal.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!