Mezőörs: Joghurtról

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Joghurtról

14 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

A joghurt rendszeres fogyasztása egyensúlyban tartja az emésztőrendszert, jótékony hatással van az immunredszerre, és friss kutatások a rákmegelőzésben is nagy szerepet tulajdonítanak neki. Jótékony hatása nem csak a tudományos reklámok óta ismert. A szultán orvosa a joghurt titkos receptjével szabadította meg I. Ferenc királyt gyomorproblémáitól.

 

A Joghurt-legenda

A történet ott kezdődött, hogy az állatok tejet adtak. Ennek idestova hat-hétezer éve. A magas hőmérséklet hatására – merthogy hűtőszekrényük nem volt még - a tej megsavanyodott. Ekkor jöttek rá, hogy a savanyú tej üdítőbb, szomjoltóbb és hosszabb ideig eltartható, mint a tej. 

Egyik legenda szerint maga Isten küldte el a joghurt titkos receptjét egy angyalával Ábrahámnak, az egyik patriarchának, aki állítólag 175 évet élt. Egy másik történet a mongol Dzsingisz Kán nevéhez kötődik, akinek egyik követe a meghódított falu népétől bosszúból víz helyett tejet kapott a kulacsába. A lovas azonban túlélte a sivatagot, sőt igencsak ízlett neki a melegben és a rázkódástól elkészült joghurt. Ezt aztán Dzsingisz Kán lovasai hódításaik során mindenhova magukkal vitték.


Nyugat-Európába I. Ferenc bélproblémáinak köszönhetően került, aki a török szultántól kért segítséget, miután saját orvosai nem tudták meggyógyítani. A szultán orvosa egy birkacsordával és a joghurt titkos receptjével érkezett az udvarba. A „titkos recept" alapján elkészített birkatej (a joghurt) meggyógyította a királyt, és az udvarban egy időre elterjedt a joghurt ivása, aztán ismét elfelejtődött 400 évre. 

A 20. század elején, egy orosz biológusnak, Ilya Metchnikoffnak sikerült bebizonyítania, hogy a joghurt, így a benne található élő kultúrák rendszeres fogyasztása hasznos az emberi szervezet számára: ezek a „jó” baktériumok harcolnak, ill. megakadályozzák a bélben a toxikus anyagokat gyártó baktériumok elszaporodását. Ezért a munkájáért 1908-ban Nobel-díjjal tüntették ki.


A joghurt ezután terjedt el Európa-szerte, bár még csak kis manufaktúrákban gyártották. Az első gyártók között volt Isaac Carasso, aki 1919-ben Barcelonában nyitotta meg gyárát. Az ő fia, Daniel, akit apja Danone-nak becézett, folytatta és tette a családi vállalkozást európai-, majd világméretűvé. 

Az 1950-60-as években vált igazán népszerűvé és elterjedtté a joghurtfogyasztás, jelenleg az emberiség több mint 30%-a fogyaszt rendszeresen joghurtot, s a világ egy főre eső joghurtfogyasztása pedig kb. 2 kg évente.

Joghurt-kultúrálódjunk!

Az Acidophilus baktérium alakítja át a tejet joghurttá oly módon, hogy tejsavat képez, amely részben előidézi a tej savanyodását, részben megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását. Magyarán bármilyen joghurtot is próbálnak a hasunkban cikázó sárga pöttyök révén eladni, mindegyik ugyanazt a joghurtkultúrát tartalmazza. Ettől joghurt a joghurt és nem valami más. Ez a kultúra grammonként legalább 10 millió élő baktériumot tartalmaz, vagyis különleges élő mikroorganizmusokat (pl. Lactobacillus Bulgaricus vagy Streptococus Thermophilus vagy különböző Bifidobaktériumok). Ha a joghurt, amit megvásároltunk hosszú ideig nem puffad fel, akkor valami „kulturálatlanság”-ot követtek el vele, pl. hőkezelték, amivel sajnos elpusztították az élő joghurtkultúrát és ezzel együtt jótékony hatását. 

Miből lesz a cserebogár?

A jogurt gyártásának első lépése, hogy a pasztörizált tejet sovány tejporral gazdagítják, így megnövelik a tej protein-, tejcukor-, vitamin- és ásványi anyag tartalmát és ettől az állaga is lágyabb lesz. Ezek után homogenizálják a tejet, ami az emészthetőségén javít. Majd 90-95°C-on pasztörizálják, azaz kiirtják a tejből a mérgező csírákat és néhány percig egyenletes hőmérsékleten tartják. Ezután hűtik le körülbelül 45°C-ra.

Következő lépés a beoltás, amely a joghurtgyártás legfontosabb állomása. A beoltáshoz használt tejsavbaktériumok két törzshöz tartoznak: a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus törzséhez. Ezeken a törzseken belül számos baktériumfaj létezik, amelyek közül a gyártók a technológiájuknak és az elérni kívánt ízhatásnak megfelelőt választják ki. Így lehetséges az, hogy a gyártók manapság igen különböző ízű és állagú joghurtokat képesek előállítani, amit cukor, aromák, gyümölcsdarabok hozzáadásával még tovább tudnak variálni. 
A joghurtba, egyre gyakrabban, bekerül egy másik baktérium is: ez általában a Bifidusbaktérium egy fajtája (azok a sárga mozgó pöttyöcskék hastájékon). A Bifidus különleges baktérium: ez az egyetlen, amelyik kizárólag az emberre jellemző, szó szerint „az anyatejjel szívjuk magunkba”. Az újszülött bélflórája még steril, kialakulása az anyatejjel való tápláláskor kezdődik meg. A bélflóra baktériumainak megjelenése - amely nagyban függ az étrendtől, a környezeti hatásoktól és az egyéni adottságoktól – fontos szerepet játszik abban, hogy a méhen kívüli világhoz alkalmazkodni tudjunk. 

A joghurt gyógyhatásai

A gyógyszerek, a klór és más baktériumölő vegyszerek, amit az ivóvízhez adnak, vagy a túlzott cukor-, zsír-, vöröshús-fogyasztás, valamint nem utolsó sorban az alkoholtartalmú italok károsíthatják bélflóránkat, és megakadályozzák a baktériumok megtelepedését szervezetünkben. Márpedig a szervezetnek szüksége van a bélflórában lévő többszáz féle baktériumra az egészséges működéshez. Az egészséges bélflóra fenntartásával megelőzhetjük a székrekedés vagy bizonyos fajta hasmenés kialakulását.


Legújabb kutatások szerint az élő baktériumkultúrás táplálékok fogyasztásának egészségügyi szerepe három csoportba osztható: gátló szerep (megakadályozza egyes betegségek kialakulásának kockázatát), tisztító szerep (megtisztít a toxikus anyagoktól), ill. karbantartó szerep (egyensúlyban tartja a bélflórát). Ezenkívül a rendszeres joghurtfogyasztás karbantartja, „egyensúlyba hozza” az emésztést, erősíti az immunrendszerünket és koleszterinszint-csökkentő diéta részeként, segíti annak sikerességét is.

Mit tartalmaz?

A joghurt tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van, ezért egyike a legjobb energiaforrásuknak. A benne lévő kalcium az élelmiszerek között legnagyobb mértékben, kb. 90 %-ban felszívódik, és azáltal, hogy sokkal magasabb kálium-, mint nátriumtartalma, vérnyomásunkat is kedvező irányba befolyásolja. A tejsavas erjesztés alatt a tejtermékek egyes vitaminokban is gazdagodnak: a tejsavbaktériumok mindenekelőtt vízben oldható B vitaminokat, nikotinsavat, folsavat és biotint termelnek. Ezeknek a vitaminoknak a mennyisége erjesztés alatt akár 30-50%-kal is megnövekedhet.

Tartalmaz továbbá aminosavakat, amelyek szükségesek a dopamin és a noradrenalin termelődéséhez, mely anyagok stresszhelyzetben kiürülnek a szervezetből.

A tejtermékekben, így a joghurtban és a kefirben megtalálható tejcukor különleges élettani szereppel bír. Elősegíti az érfal regenerálódását, gátolja az érelmeszesedést, és ezen keresztül csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A tejcukor segíti a kalcium felszívódását is. 

A joghurt a fogyókúrázók őrangyala. A joghurtban található tápanyagok (zsír, fehérje, tejcukor, ásványi anyagok, vitaminok, bioaktív anyagok) könnyen felszívódó, jól emészthető állapotban vannak jelen. De kitűnő szépítőszer is: fölfrissíti a fáradt bőrt.


Nemrég publikálták, hogy a napi 1 pohárnyi joghurt 25 százalékkal csökkenti a megfázás esélyét a benne található különleges baktériumoknak köszönhetően! 

Akik sokat cigarettáznak vagy voltak már másnaposak, tapasztalhatták, ilyenkor mennyire jólesik egy jó zsíros joghurt. Mindez nem véletlen, hiszen kifejezetten a magasabb zsírtartalmú fajták növelik a gyomor ellenállását a savakkal és a káros anyagokkal szemben.


Egyre több kutatás tárgyát képezi a rákmegelőzésben játszott szerepe. Egészséges emberek tejsavképző baktériumban gazdag étrendjét vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy ezen étrend hatására a vastagbélbélben található, az ártalmatlan anyagokat rákkeltővé alakító enzimek aktivitása csökkent. A rákmegelőző hatás valószínűleg nem csak az emésztőrendszeri daganatokra vonatkozik: francia orvosok egészséges és melldaganatban szenvedő nők étkezési szokásait összevetve azt állapították meg, hogy a több joghurtot fogyasztóknak kisebb volt az esélyük a mellrák kialakulására.

Joghurtot mi is készíthetünk 

Egy vastag fenekű, lapos edényben lassan forraljunk fel fél liter tejet, majd hagyjuk lehűlni testhőmérsékletre. Keverjünk bele egy kis kanál élőflórás joghurtot (ezt az oltóanyagot a régi magyar nyelv tarhómagnak nevezte, ami valójában az előzőleg készített joghurt kis része volt), majd öntsük a keveréket egy tiszta termoszba, csavarjuk rá a tetejét, és hagyjuk állni 6-8 óráig. Hűtőszekrényben 6 napig áll el. 

Címkék: joghurt

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

forrás: http://www.meno.ro/csinibaba/hir=1103

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

A diéták betartását általában az akadályozza, hogy az első napi reggelin kívül a menü folytatását az ebédig máris elfelejtjük. A következő joghurtalapú fogyókúrának "antidiétásokra" kifejlesztett verziójához azonban minimális dolgot kell megjegyezni és ízlés szerint lehet alakítani.

Keresgéltem joghurt-alapú diétarecepteket. Két okból. Mert olvasgattam a joghurt fölöttébb szükséges voltáról és mert – mint minden más nő a tavasz közeledtével – szeretnék leadni pár kilót.
Az igazság az, hogy több joghurtdiétát találtam, de magamat ismerve – lásd fentebb – sok esélyt nem adtam egyiknek sem, annak ellenére, hogy imádom a joghurtot. Mivel nagyon rendszertelen evő vagyok, igencsak elgondolkodtam, hogyan lehet valahogy átvarázsolni ezt a diétát valami olyasmivé, amit talán nekem is sikerül betartani.

Joghurt-diéta antidiétásoknak kifejlesztve

Először is: a joghurt diéták általában három naposak. Hurrá!!! Ennél fogva sokkal szimpatikusabbak, mint a 90 napos, egy hetes és egyéb méregtelenítő, anyagcsere-megreformáló diéták. Másodsorban a jóminőségű joghurtok nagyon egészségesek.

A reggelit szerencsére egyszerű megjegyezni. Minden reggel egy pohár natúr joghurt (gyümölcs, müzli és egyéb nyalánkságok nélkül) és egy szelet rozskenyér sovány pulykasonkával, pl., zöldségekkel.
Ezt könnyem megúsztam. Nincs más dolgom, csak venni egy kenyeret, az kitart három napig, három joghurtot és valami fincsó felvágottat, ha nagyon kívánom valami ízetlen paradicsomot a piacról.

Innen következnek a gondok. Jön az ebéd és a vacsora, ami különbözik a három nap alatt. Most vagy valamilyen memóriajátékot találok ki, vagy megjegyzem az alapelveket
A diéták betartását általában az akadályozza, hogy az első napi reggelin kívül a menü folytatását az ebédig máris elfelejtjük. A következő joghurtalapú fogyókúrának "antidiétásokra" kifejlesztett verziójához azonban minimális dolgot kell megjegyezni és ízlés szerint lehet alakítani.

Keresgéltem joghurt-alapú diétarecepteket. Két okból. Mert olvasgattam a joghurt fölöttébb szükséges voltáról és mert – mint minden más nő a tavasz közeledtével – szeretnék leadni pár kilót.
Az igazság az, hogy több joghurtdiétát találtam, de magamat ismerve – lásd fentebb – sok esélyt nem adtam egyiknek sem, annak ellenére, hogy imádom a joghurtot. Mivel nagyon rendszertelen evő vagyok, igencsak elgondolkodtam, hogyan lehet valahogy átvarázsolni ezt a diétát valami olyasmivé, amit talán nekem is sikerül betartani.

Joghurt-diéta antidiétásoknak kifejlesztve

Először is: a joghurt diéták általában három naposak. Hurrá!!! Ennél fogva sokkal szimpatikusabbak, mint a 90 napos, egy hetes és egyéb méregtelenítő, anyagcsere-megreformáló diéták. Másodsorban a jóminőségű joghurtok nagyon egészségesek.

A reggelit szerencsére egyszerű megjegyezni. Minden reggel egy pohár natúr joghurt (gyümölcs, müzli és egyéb nyalánkságok nélkül) és egy szelet rozskenyér sovány pulykasonkával, pl., zöldségekkel.
Ezt könnyem megúsztam. Nincs más dolgom, csak venni egy kenyeret, az kitart három napig, három joghurtot és valami fincsó felvágottat, ha nagyon kívánom valami ízetlen paradicsomot a piacról.

Innen következnek a gondok. Jön az ebéd és a vacsora, ami különbözik a három nap alatt. Most vagy valamilyen memóriajátékot találok ki, vagy megjegyzem az alapelveket
- mindegy mi csak ne legyen zsíros
- ne legyen több 300-350 kcalnál
- amennyiben nem zöldségről vagy gyümölcsről van szó, ne álljon több mint két összetevőből
- legyen benne, rajta, mellette egy pohár joghurt
- és mivel délben nem vagyok konyhaközelben előre elkészíthető legyen

Pl:

1. Héjában főtt burgonya, rozmaringgal fűszerezve. Friss paprikával, paradicsommal, hagymával ízesített joghurttal nyakonöntve (a joghurtöntet csak közvetlenül fogyasztás előtt teszem rá)
2. ízlés szerinti zöldséglevesbe parmezánnal (esetleg fokhagymával) ízesített joghurtot öntünk
3. fehér és vörös káposzta saláta tofuval vagy bármi egyébbel, a végén joghurttal nyakonöntve

Vacsorák

Egyik középiskolai biológiatanárnőm mondta (180 magas, szikár nő volt), hogy fogyni csakis úgy lehet, ha az ember éhezik és pont. Ezért amennyiben lehet a vacsora helyett valami más elfoglaltságot keressünk magunknak.

Ha mégsem sikerül akkor dobjunk össze valami nagyon könnyű ételt, és természetesen öntsük le joghurttal.

Pl:

1. Saláta friss zöldségekből, vékony csíkokra vágott sonkával, zöldfűszerekkel ízesített joghurttal. (ez a verzió, ha váltogatjuk az összetevőket akár maradhat is a menüben, így nem kell gondolkodni újabb recepteken). A zöldség lehet zeller (negatív kalória), sárgarépa, almával vegyesen, vagy anélkül. A kiválasztott zöldség függvényében válasszunk fűszert, amit a joghurtba keverünk. Ha kenyeresek vagyunk akkor is csak egy szelet rozskenyeret együnk mellé.

2. Ha meleg ételt kívánunk, süssünk halat vagy csirkemellet fóliában, mellé téve minél több zöldséget. A fóliában sütéshez minimális olaj szükséges. A joghurtot ráönthetjük sütés előtt vagy a kész ételre és fűszerezhetjük ízlés szerint.

3. Ha inkább édesszájúak vagyunk hús helyett válasszunk gyümölcsalapú vacsorát. A tejtermékekkel egyedül a kiwi és az ananász nem megy. E kettőn kívül bármilyen gyümölcsöt vágjunk fel és öntsünk le joghurttal, amit esetleg folyékony édesítőszerrel ízesíthetünk.

Bevásárlószötty

Tehát ehhez a három napos villámfogyókúrához a következő dolgok szükségesek:

Kidobni:
- minden nassolni valót a szekrényből (keksz, mogyoró, csoki, stb) és újabbakat nem vásárolni

Kerülni:
- az utcán való evést
- a péksüteményeket
- minden gyorsétterem-láncot
- kollégák szülinapi süteményeit

Vásárolni:
- min. 9. db natúr joghurtot
- az öt kedvenc zöldségünkből és gyümölcsünkből egy-egy kiló
- 250 g sovány felvágott (kb. két fajta)
- Barnakenyér (rozs vagy graham)

Ha csak ezek lesznek otthon, és az ebédünket előre elkészítjük s magunkkal visszük, nagy baj nem lehet! Sok sikert minden eddigi reménytelen próbálkozónak.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu