Karácsonyi
díszek készítéséhez általában szükséges néhány sablon. Hobby,
háztartási vagy papíráru boltokban manapság könnyen lehet előre
kinyomott sablonokat vásárolni, de ezeket magunk is könnyen ki tudjuk
rajzolni és vágni. A karácsonyi sablonok készülhetnek
kartonból, műanyaglapból, öntapadós papírból, pauszpapírból,
plexilemezből, alumínium lemezből, szivacsból, falemezből, balsafából,
gumiból, fóliából stb – a lényeg, hogy rajzolható és könnyen vágható
legyen az anyag..
Minták átmásolása
A sablonok készítéshez először is szükséges egy minta, amit át kell
másolni a kiválasztott anyagra. Íme néhány tipp ehhez – amit sokk-sok
karácsonyi sablon követ:
- Először is válasszuk ki a megfelelő mintát. Ha még nem készítettünk sablont, ajánlatos egyszerű formákkal kezdeni.
- A motívumot nyomtassuk ki egy A4-es papírra, lehetőleg
lézernyomtatóval. Ha a motívum mérete nem ideális, akkor számítógéppel
állítsuk át a kívánt méretre – ha nincs ehhez megfelelő software,
akkor egy fénymásolóval is el lehet érni ugyanezt a hatást.
- Lézernyomtatóval és fénymásolóval készült mintákat acetonnal
gyorsan és egyszerűen át lehet másolni kartonpapírra. A mintát
fordítsuk a kartonlapra, majd a hátulját dörzsöljük be egy kis darab
acetonba mártott vattával. (Ne felejtsünk el szellőztetni közben!).
- Egyszerű mintát egyből ki is vághatunk ollóval és felhasználhatjuk
sablonként filc, textil, kartonból készült díszkehez. Ezek a sablonok
azonban nem használhatók többszörösen.
- Komolyabb nyomtatók képesek kartonpapírra vagy vékony plexilapra is
nyomtatni, de a legegyszerűbb nyomtatóban is használható a pauszpapír,
az öntapadós fólia vagy az átlátszó nyomtatható fólia.
- A plexilemez komolyabb motívumok kivágáshoz alkalmas (sniccerrel),
az öntapadós papír ablak dekorációkhoz szükséges, a fólia komplikáltabb
sablonok és sztenszilek készítéshez célszerű.
- Sablonokat, sőt díszeket is, készíthetünk balsafaból vagy vékony
falemezből is - a basafa könnyen vágható sniccerrel, kezdők is
kipróbálhatják! Falemezhez szükséges azonban egy dekopírfűrész, ennek
használatát csakis haladóknak ajánljuk – viszont stílusos és kifinomult
díszeket lehet vele készíteni, még nők is könnyen elsajátítják a
használatát!
-
Adventi koszorú készítése
házilag nagyon egyszerű dolog. Néhány alapvető kellékre és elszántságra
van szükség ahhoz, hogy egyedi koszorúval örvendeztessük meg magunkat
és családunkat. Íme egy alapkurzus koszorú kötésből és sok-sok tipp
kezdőknek és haladóknak..
Az adventi koszorú elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak.
Beszerzése, illetve elkészítése november végén aktuális, hiszen az első
adventi vasárnapon gyújtjuk meg az első gyertyát, addigra el kell
készülnie. Ha szeretnénk saját készítésű adventi koszorúval
előrukkolni, a következő tippek segítésül szolgálhatnak. Nem utolsó
sorban, olcsóbban kijöhetünk, mint a készen vásárolt koszorúnál, hiszen
az egyszeri beszerzések több év alatt megtérülnek. Karácsony olcsón>>
Szükséges kellékek
-
Koszorú alap: ez lehet szalmából font, de akár
hungarocell vagy egyéb gyűrű is, amelyre az ágakat fel tudjuk
erősíteni. Az alap beszerezhető barkácsboltokban, virágosnál, de akár
szupermarketekben is. Általában különböző méretekben kaphatók. Előnyük,
hogy többször felhasználhatók. Csupasz faágakból otthon is készíthető
koszorú alap.
-
Ágak: általában zöld színűek, így lehet fenyő, vagy más örökzöld, babérmeggy, borostyán, de akár bogyós ág is.
-
Rögzítő eszközök: drót, olló, esetleg fanyárs, fogpiszkáló, ragasztópisztoly.
-
Dekorációs kellékek: szintén könnyen beszerezhetők, de begyűjthetők egy őszi erdei séta keretében is.
Koszorú kötése
-
A zöld ágakat kis gallyakra szedjük. Így könnyebb a felerősítés a
koszorú alapra. A kis gallyakat kis csokrokká állítsuk össze, és a
szárnál a dróttal megkötözzük.
-
Ezután ezeket a kis csokrokat egyenként dróttal erősítsük fel az
alapra úgy, hogy fedjék be körbe az egész gyűrűt. A legegyszerűbben ezt
úgy készíthetjük el, ha egy helyen elkezdjük a takarást, és
folyamatosan rakjuk a csokrokat egy irányba haladva a koszorú alapon és
közben a dróttal folyamatosan átkötjük a koszorú alapot úgy, hogy a
csokrok rögzüljenek. A drótot ne vágjuk el, hanem vezessük egy
darabként végig a kötözés során.
-
Így haladjunk sorba a kis csokrok rögzítésével úgy, hogy a csokrok
a koszorú alapot fedjék be, de ne kötözzünk túl szorosan, hogy szép
formája is legyen a koszorúnak. Ennek érdekében hagyjuk, hogy néhány
zöld gally szabadon maradjon a kötözés során. A nagyon “rakoncátlan”
ágakat drót hurokkal (drótból készítsünk egy mini U alakú horgot) vagy
ragasztópisztollyal rögzítsük. Fontos továbbá, hogy a szárakat mindig
takarjuk el a következő csokorral. Ha kis hézagok, vagy lyukak
keletkeznek, nem gond, később bedughatunk oda kis ágakat vagy
csokrokat, esetleg dekorációs kelléket.
-
Ha ez az alap elkészült, ízlés szerint haladhatunk tovább egyéb
dekorációval. Ezeket ragaszthatjuk, dróttal ráköthetjük a koszorúra,
beleszúrhatjuk egy darab dróttal (pl. gyertya) a koszorúba,
rátekerhetjük a koszorúra (pl. füzér), vagy egyszerűen csak beledugjuk
az ágak közé (dekoratív levelek). A gyertyákat koszorúba szúrható
gyertyatartóval is felhelyezhetjük. Apró gyümölcsöket, almát, citromot
fanyárssal vagy fogpiszkálóval is rögzíthetünk.
-
Legvégén kössük át a koszorút szalaggal, vagy dekoráljuk masnival.
Tippek: ha a koszorút az ajtóra kívánjuk felakasztani,
drótból készítsünk egy akasztót a koszorú hátoldalán (és természetesen
ne tegyünk rá gyertyát, viszont lóghat róla szalaggal felkötött
karácsonyi dísz). A koszorú kötéséhez csupasz koszorú alappal kb. 1-1,5
óra szükséges. A haladók a gallyak csokorba kötését elhagyhatják, és az
ágakat egyenként azonnal az alapra rögzíthetik. Érdemes esetleg
kesztyűben végezni a kötést.
A klasszikus adventi koszorún általában fenyőág,
négy darab gyertya (minden adventi vasárnapra egy darab) és szalag van.
Ettől azonban el is térhetünk a saját készítésű adventi koszorúnál. Íme
néhány tipp:
-
A koszorú alap készülhet akár fűszerből is. Erre kiválóan
alkalmas a friss babérlevél, vagy rozmaring ág. A felhasználásra kerülő
zöld ágakat nyugodtan vegyíthetjük is, azaz használhatunk különböző
árnyalatú és levelű ágakat. A koszorú alap készülhet továbbá mohával,
vagy csak száraz termésekkel kirakva is.
-
A négy darab gyertya általában egyenletesen oszlik el a
koszorú, de ez is lehet másképp. Használhatunk egy nagyobb és három
kisebb gyertyát, vagy csak egy darab nagyot, akár alacsony és vastag,
vagy magas és vékony gyertyát. Tehetjük az összes gyertyát egymás mellé
is.
-
A koszorú dekorálható szalag, vagy szalagból készült masni mellett a következő dekorációs kellékekkel is: gyöngyfüzér, magvak, bogyók, karácsonyi díszek, alma, citrom, paprika, aprósütemények,
transzparens papírból kivágott karácsonyi formák, apró fa vagy szalma
játékok és díszek, narancshéj, fűszerek, toboz, stb. Ezeket részben
be/át is festhetjük. Rögzítésükre használhatunk drótot, fanyársat,
fogpiszkálót, ragasztót.
Hasznos adventi koszorú tippek:
-
Egyszerűbb a dolgunk, ha már zölddel befedett koszorú alapot vásárolunk, sokféle kapható pl. virágosnál.
-
A kevesebb több, azaz ne vigyük túlzásba a
dekorálást. Válasszuk ki a mottót (elegáns, hagyományos, modern, stb.)
és ennek megfelelő kellékeket alkalmazzunk.
-
Ügyeljünk arra, hogy a gyertya és a szalag passzoljon a koszorú stílusához és színeihez.
-
A koszorúkötési technikát (a koszorú alap nélkül) ajtó vagy fali dísz készítéséhez is felhasználhatjuk. Erre kiválóan felhasználható a koszorú készítése során keletkező maradék kellék.
-
Szép masni kötése nem egyszerű. Használjunk
lehetőleg textilszalagot, kössük vagy erősítsük dróttal a koszorúra. Ha
félünk a masnitól, tekerjük körbe a koszorút dekoratív szalaggal.
-
Asztali és falon vagy ajtón lógó koszorúra is igaz, hogy
illeszkednie kell az asztalhoz, illetve függőleges felülethez, ezért
alsó részét kössük úgy, hogy lapos legyen.
-
A koszorú tovább friss marad, ha néha-néha megspricceljük vízzel.
-
Az asztali adventi koszorút tegyük egy lapos tányérra, így a lepergő fenyőtüskék ott összegyűlhetnek, illetve esetleg leolvadó gyertya sem okoz gondot.
Kommentáld!