Mezőörs: Ropogós malacsült Szilveszterre

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!

Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 340 fő
  • Képek - 872 db
  • Videók - 102 db
  • Blogbejegyzések - 813 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 93 db

Üdvözlettel,

Mezőörs klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ropogós malacsült Szilveszterre

14 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Malacsültek szilveszterre




Narancsos malacsült:

Hozzávalók: 1 kg malaccomb, 40 g vaj, 350 ml narancslé, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 fej fokhagyma, 1/2 apró csili paprika, vagy egy késhegynyi őrölt csilipor, késhegynyi oregánó, só és bors.  

Elkészítés: Melegítsük elő sütőt, 180 fokra. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a narancslevet, a narancshéjat, a fokhagymát, a csilit, az oregánót, majd a keveréket sózzuk, borsozzuk.  A malaccombot dörzsöljünk be a narancsos keverékkel, majd a malacot helyezzük a sütőbe, és öntsük rá a megmaradt marinádot. Süssük legalább másfél órát, gyakran locsolgassuk.

Rozmaringos malac
:

Hozzávalók: 1 kg malaccomb, 1-2 szál rozmaring, 25 g vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 1 összetört fokhagymagerezd, 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma, 175 ml fehérbor, 1 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál Dijoni mustár, só, bors.

Elkészítés: Szurkáljunk be a malac bőrébe 2-3 rozmaringvirágot, majd kötözzük össze a húst. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és adjunk hozzá négy evőkanál olívaolaját. Helyezzük be a malacot egy serpenyőbe és süssük mindkét oldalát aranybarnára. Adjuk a húshoz a fokhagymát, a hagymát és a maradék rozmaringot, majd öntsük fel a fehérborral.  Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és alacsony hőfokon főzzük másfél órát. Miután megfőtt vegyük ki a malacot a serpenyőből és hagyjuk állni 10 percig, csak utána vágjuk le róla a kötelet. A serpenyőben maradt szószba öntsük bele az ecetet, a maradék olajat, a mustárt. Borsozzuk meg és hagyjuk még egy kicsit takaréklángon főni, míg be nem sűrűsödik. A vastag szeletre vágott malacok mellé tálaljuk.      

Bazsalikomos malacsült, polentával

Hozzávalók
: 800 gramm malackaraj, 50 g vaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 175 ml vörösbor, 400 gramm konzerv paradicsom, 1 friss chilipaprika karikákra vágva, 6 darab friss bazsalikomlevél, só, bors.

Elkészítés:Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, főzzük takaréklángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda a fokhagyma, mert akkor keserű lesz. 10 perc után vegyük ki a fokhagymagerezdeket és tegyük bele a serpenyőbe a malacot. Öntsük fel a borral, majd főzzük addig, míg a bor el nem fő teljesen. Adjuk hozzá a paradicsomot, a csilit és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. Egy órát alacsony hőfokon főzzük, addig, ameddig a hús le nem válik a csontról. Ha szükséges, öntsük fel a paradicsommártást vízzel, nehogy odaégjen. A polentát az előírás szerint sós vízben főzzük. Mivel a polenta a hőtől sűrűsödik, adjunk hozzá egy pár kanál forró vizet ahogy elkezd összeállni, különben kemény lesz

 

Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja.
 

Újévi malacsült

Hozzávalók:

6 hetes malac bontva (kb. 3,5 kg)

majoranna
20 dkg zsír
20 dkg füstölt szalonna
2 dl sör

Leírás:

A malac szőrét lekaparjuk, megmossuk, körmeit levágjuk, térdizületet visszahajtjuk.
Belsejét sóval és majorannával bedörzsöljük. Belsejét egy kiló szárat kenyérrel kitámasztjuk, szájába almát teszünk. Rácsos tepsire helyezzük, fülét, farkát befóliázzuk. Bőrét bekenjük hideg zsírral, 2-2 és fél órát sütjük, sörbe mártott szalonnával kenegetjük. Sülés után kigőzöljük, szájában citrommal tálaljuk.

Köret: párolt káposzta, hagymás tört burgonya.

Bőrös sertéskaraj

Hozzávalók:

Fiatal, bőrös karaj (1-2 ujjnyi szalonnával)
Sör
Szalonna

Leírás:

Tepsiben, ujjnyi vízben néhány percig forraljuk a bőrös részét, így könnyen vágható lesz. Bőrét kocka alakban bevágdossuk úgy, hogy a szalonna részeket ne sértsük. Bőrrel felfelé tepsibe fektetjük, és sütőben sütjük kb. másfél órát. Közben locsolgatjuk sörbe mártott szalonnával. Az utolsó 15 percben már nem locsoljuk.

***********************************************

Szilveszteri menü - Bőrös malacsült, pezsgőben párolt káposztával

Bőrös malacsült  pezsgőben párolt káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg bőrös malac comb
  • 5 dkg zsír
  • 10 dkg szalonna
  • 2 dl sör
  • majoranna
A letisztított bőrt, amennyiben a zsírréteg vastagabb, mint szeretnénk, bevagdossuk, hogy sülés közben a zsír kiolvadhasson. A combot a húsos oldala felől sózzuk, fűszerezzük, a bőrét egy kis hideg zsírral bekenjük. Tepsibe fektetve, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1, 5 óráig sütjük. Sütés közben időről időre sörbe mártott szalonnával megkenegetjük, hogy szép pirosra és ropogósra süljön.

A szalonnát vágjuk be a zsír felőli oldalán, hogy a kenegetésnél könnyebb dolgunk legyen!


Javaslom hozzá a húshőmérőt! Ha csontos darabot veszünk, mindenképpen, mert nehezebben sül át! Ha a késünk nem viszi a bőrt, tapétavágóval a legegyszerűbb próbálkozni, az biztos vinni fogja. Vagy eleve kérjük meg a hentest, hogy kockázza be a tetejét, mert úgy a legszebb, ha megsül, és a kockák ropogósra sülnek rajta!



Pezsgős káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg káposzta (fele fehér, fele lila)
  • 5 dkg cukor
  • olaj
  • 5 dkg vöröshagyma
  • őrölt köménymag
  • őrölt bors
  • 2 dl pezsgő
  • ecet

A káposztákat vékonyra vágjuk, vagy gyaluljuk. (vagy eleve gyalult káposztát vegyünk!) A cukrot kevés olajban kevergetve karamellizáljuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk, és kissé megpirítjuk. A káposztát (először a fehéret, kis idő múlva a lilát) belekeverjük, sózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük. A pezsgővel megöntözve puhára pároljuk, végül az ecettel egy kissé pikánsra igazítjuk.



Szilveszteri lencsesaláta


Hozzávalók:

  • 1/2 kg lencse
  • 1 konzerv kukorica
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 2 főtt tojás
  • olaj
  • egy citrom leve
  • bors
  • babérlevél

Elkészítés: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez
keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük



Forró lencsesaláta és fóliás burgonya


Hozzávalók:

  • 15 dkg lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg burgonya
  • 2 db babérlevél
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 5 dkg póré
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál fűszeres ecet
  • 1/2 csokor snidling
  • 1 dl tejföl


A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal, azaz a sütőben sülő disznósülttel. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük.





Egy pár kép a régebbi darabokról:
A bőre ropogós, a hús, megtűzdelve a fokhagymával nem száraz, hanem porhanyós, az illata is betölti az egész házat!
Egyszerű, nagyszerű menü, bátran ajánlom.
A sülthüz egybesült krumplit és krumplipürét tálalok.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu