Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Malacsültek szilveszterre
Narancsos malacsült:
Hozzávalók:
1 kg malaccomb, 40 g vaj, 350 ml narancslé, 1 teáskanál reszelt
narancshéj, 1 fej fokhagyma, 1/2 apró csili paprika, vagy egy
késhegynyi őrölt csilipor, késhegynyi oregánó, só és bors.
Elkészítés:
Melegítsük elő sütőt, 180 fokra. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben,
adjuk hozzá a narancslevet, a narancshéjat, a fokhagymát, a csilit, az
oregánót, majd a keveréket sózzuk, borsozzuk. A malaccombot
dörzsöljünk be a narancsos keverékkel, majd a malacot helyezzük a
sütőbe, és öntsük rá a megmaradt marinádot. Süssük legalább másfél
órát, gyakran locsolgassuk.
Rozmaringos malac:
Hozzávalók:
1 kg malaccomb, 1-2 szál rozmaring, 25 g vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 1
összetört fokhagymagerezd, 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma, 175 ml
fehérbor, 1 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál Dijoni mustár, só, bors.
Elkészítés:
Szurkáljunk be a malac bőrébe 2-3 rozmaringvirágot, majd kötözzük össze
a húst. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és adjunk hozzá négy
evőkanál olívaolaját. Helyezzük be a malacot egy serpenyőbe és süssük
mindkét oldalát aranybarnára. Adjuk a húshoz a fokhagymát, a hagymát és
a maradék rozmaringot, majd öntsük fel a fehérborral. Sózzuk,
borsozzuk, majd fedjük le, és alacsony hőfokon főzzük másfél órát.
Miután megfőtt vegyük ki a malacot a serpenyőből és hagyjuk állni 10
percig, csak utána vágjuk le róla a kötelet. A serpenyőben maradt
szószba öntsük bele az ecetet, a maradék olajat, a mustárt. Borsozzuk
meg és hagyjuk még egy kicsit takaréklángon főni, míg be nem sűrűsödik.
A vastag szeletre vágott malacok mellé tálaljuk.
Bazsalikomos malacsült, polentával
Hozzávalók:
800 gramm malackaraj, 50 g vaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1
gerezd fokhagyma, 175 ml vörösbor, 400 gramm konzerv paradicsom, 1
friss chilipaprika karikákra vágva, 6 darab friss bazsalikomlevél, só,
bors.
Elkészítés:Olvasszuk meg a vajat egy
serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, főzzük
takaréklángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda a fokhagyma, mert akkor
keserű lesz. 10 perc után vegyük ki a fokhagymagerezdeket és tegyük
bele a serpenyőbe a malacot. Öntsük fel a borral, majd főzzük addig,
míg a bor el nem fő teljesen. Adjuk hozzá a paradicsomot, a csilit és a
bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. Egy órát alacsony hőfokon főzzük,
addig, ameddig a hús le nem válik a csontról. Ha szükséges, öntsük fel
a paradicsommártást vízzel, nehogy odaégjen. A polentát az előírás
szerint sós vízben főzzük. Mivel a polenta a hőtől sűrűsödik, adjunk
hozzá egy pár kanál forró vizet ahogy elkezd összeállni, különben
kemény lesz
Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja. | |
Újévi malacsült Hozzávalók: 6 hetes malac bontva (kb. 3,5 kg) Leírás: A malac szőrét lekaparjuk, megmossuk, körmeit levágjuk, térdizületet visszahajtjuk. Köret: párolt káposzta, hagymás tört burgonya. Bőrös sertéskaraj Hozzávalók: Fiatal, bőrös karaj (1-2 ujjnyi szalonnával) Leírás: Tepsiben, ujjnyi vízben néhány percig forraljuk a bőrös részét, így könnyen vágható lesz. Bőrét kocka alakban bevágdossuk úgy, hogy a szalonna részeket ne sértsük. Bőrrel felfelé tepsibe fektetjük, és sütőben sütjük kb. másfél órát. Közben locsolgatjuk sörbe mártott szalonnával. Az utolsó 15 percben már nem locsoljuk. *********************************************** Szilveszteri menü - Bőrös malacsült, pezsgőben párolt káposztával![]() Bőrös malacsült pezsgőben párolt káposztával Hozzávalók 4 személyre:
A szalonnát vágjuk be a zsír felőli oldalán, hogy a kenegetésnél könnyebb dolgunk legyen! Javaslom hozzá a húshőmérőt! Ha csontos darabot veszünk, mindenképpen, mert nehezebben sül át! Ha a késünk nem viszi a bőrt, tapétavágóval a legegyszerűbb próbálkozni, az biztos vinni fogja. Vagy eleve kérjük meg a hentest, hogy kockázza be a tetejét, mert úgy a legszebb, ha megsül, és a kockák ropogósra sülnek rajta! Pezsgős káposzta Hozzávalók 4 személyre:
A káposztákat vékonyra vágjuk, vagy gyaluljuk. (vagy eleve gyalult káposztát vegyünk!) A cukrot kevés olajban kevergetve karamellizáljuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk, és kissé megpirítjuk. A káposztát (először a fehéret, kis idő múlva a lilát) belekeverjük, sózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük. A pezsgővel megöntözve puhára pároljuk, végül az ecettel egy kissé pikánsra igazítjuk. Szilveszteri lencsesaláta Hozzávalók:
Elkészítés: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhezkeverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük ![]() Forró lencsesaláta és fóliás burgonya Hozzávalók:
A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal, azaz a sütőben sülő disznósülttel. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük. ![]() Egy pár kép a régebbi darabokról: ![]() Egyszerű, nagyszerű menü, bátran ajánlom. A sülthüz egybesült krumplit és krumplipürét tálalok. |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!