Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Adventi mézeskalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg méz, 10 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, 1
kávéskanál szódabikarbóna, 2,5 dkg kakaó, szegfűszeg, fahéj; a
díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor, néhány csepp citromlé, 1
kávéskanál keményítő
Elkészítés:
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a vajat és megvárjuk, amíg
kihűl. Ezután beletesszük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, fűszereket,
szódabikarbonát.
Jól összedolgozzuk alufóliába csomagoljuk, hogy ki ne száradjon, és két órára a hűtőbe tesszük.
Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, szaggatóval formákat szúrunk ki belőle. Közepesen meleg sütőben megsütjük (vigyázni kell, nehogy megégjen, mert gyorsan sül).
A cukormázhoz a porcukrot a tojásfehérjével jól kikeverjük, hozzáadjuk
a citromlét, hogy fényes legyen, és a keményítőt, hogy tapadjon. Addig keverjük, amíg szép fényes fehér nem lesz, és a csík, amit húzunk benne, látható marad, nem folyik össze. Megkenjük vele a kisült, langyosra hűlt mézeskalács tetejét. Egy nap múlva megpuhul.
Habkarika
Hozzávalók:
4 db tojásfehérje, 36 dkg porcukor, színes és fekete szórócukor
Elkészítés:
A sütőt 50 fokra előmelegítjük, két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A
fele porcukrot 80 ml vízzel odatesszük főni, néha megkeverjük. Közben
elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, a maradék porcukrot apránként
adagolva. A cukorszirupot addig főzzük, amíg nagy buborékok képződnek rajta,
és sűrű, folyós lesz. Ekkor vékony sugárban hozzácsurgatjuk a
fehérjékhez, és - már gőz fölött - tovább verjük, amíg borotvahab
keménységű lesz. Csillagcsöves nyomózsákból emeletes karikákat nyomunk a sütőlemezre, a tetejüket megszórjuk a szórócukrokkal. Ekkor betesszük a sütőbe, a
sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk, és 50 fokon szárítjuk 2 órán át. Ekkor elzárjuk, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Csokis kókuszcsók
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kiskanál méz, 5
dkg liszt, 1 citrom reszelt héja; a bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládéi
vagy tortabevonó
Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a mézet, a
citromhéjat, a lisztet és a kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt
tepsibe a masszából két megnedvesített teáskanál segítségével kis halmokat rakunk, a tetejüket csúcsosra formázzuk.
Előmelegített sütőben 150 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk
kihűlni, majd a csúcsukat a vízfürdőn megolvasztott csokiba mártjuk.
Diós-mákos hókifli
Hozzávalók:
40 dkg rétesliszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, csipet só; a töltelékhez:
20-20 dkg darált dió, őrölt mák, 20 dkg porcukor, 12 dkg mazsola, 1
citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kevés rum, illetve tej a
forgatáshoz: 25 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a vajat a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. A tésztát
három részre osztjuk, és letakarva 15 percre félrerakjuk. Ezalatt
elkészítjük a töltelékeket: a diót a fele porcukorral, mazsolával,
citromhéjjal és a rummal összekeverjük. A mákot ugyanígy készítjük el,
csak rum helyett tej kerül bele.
A tésztát kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk
(a leeső részeket is összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, kiszaggatjuk). A
korongok közepére tesszük a tölteléket, feltekerjük, kifli formára
hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőbe
tesszük, és közepes lángon kb. 15 perc alatt megsütjük. Még melegen
vaníliás porcukorba forgatjuk. Dobozban sokáig eláll.
Porhanyós vaníliás kifli
Hozzávalók:
42 dkg liszt, 30 dkg vaj, 22 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, vaníliás porcukor
Elkészítés:
A puha vajat összedörzsöljük a liszttel, hozzágyúrjuk a diót és a
porcukrot. Ha jól összedolgoztuk, dió nagyságú darabokra vágjuk, ezeket
csinos kis kiflikre formázzuk, majd gyenge tűznél (170-170 fokon)
világosra sütjük. Vaníliás porcukorban melegen átforgathatjuk. Minél
tovább áll, annál finomabb.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!