Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntöm a Mezőörs klub közösségi oldalán!
Csatlakozzon Ön is hozzánk! és máris hozzáférhet, hozzászólhat a tartalmakhoz, beszélgethet a többiekkel, feltölthet, fórumozhat, blogolhat, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mezőörs klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Narancs, fahéj, gyömbér - nekünk mind az ünnep ízei! De arra gondoltál már, hogy mindeközben gyógyhatásuk is van? Gyógyítsd magad ünnepi hangulatban!
Ánizs – köhögés ellen is!
Az ánizs már az egyiptomiak óta ismert fűszerként, parfümként, gyógyszerként, sőt, az ókori görögök betegségek megelőzésére használták. Édesgyökérhez hasonlító finom íze, illata miatt a karácsonyi, adventi ételek tipikus fűszere. Persze máshonnan is ismerheted: az ánizsos cukorka a köhögés ellen hat, az ánizspálinka, az ouzo, a görögök kedvelt itala, de a francia pastis is ezt tartalmazza.
Hippokratész, az orvostudomány atyja a légutak tisztítására ajánlotta, de olyan ókori görög vélemény is volt, hogy illata édes álmot hoz mindazoknak, akik ánizst tartanak éjjel az ágyukban. A római természettudós, Plinius, az ánizsmagot a lehelet frissítésére, az emésztés elősegítésére ajánlotta. Az ősi kínai orvosok hasonlóképpen használták az ázsiai fajtát: emésztést segítőnek, szélszorulás ellen és leheletfrissítőként. Később használták tejképződés serkentésére, hányinger, asztma ellen, de a tetű és a kolera ellenszereként is próbálkoztak vele.
Az ánizs gyógyhatása:
- köhögés, hörghurut, gyomorrontás, szélszorulás
- terhességi hányinger (óvatosan az adagolásnál)
- nőgyógyászati problémák, férfi problémák
Csillagánizs – különleges alakú
A csillagánizs név megtévesztő lehet: a nővény rendszertanilag nem áll közel a már említett ánizshoz. Hasonló íze van, de illata sokkal erősebb ennek az édeskés ízű, Dél-Kínában honos fűszer-, és gyógynövénynek. A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése, sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3-4 mm nagyságú mag fejlődik.
|
Szaküzletekben kapható, de tökéletesen helyettesíthető ánizzsal. A csillagánizs nagyon erős fűszer, egy szem csillagánizs, egy mokkáskanálnyi ánizzsal helyettesíthető.
Felhasználása az ánizshoz hasonló: gyümölcslevesek, sütemények, kompótok, likőrök stb. készítéséhez alkalmas.
A csillagánizs gyógyhatása:
Görcsoldó, szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek komponense.
Fahéj – különleges energiákkal
Fahéjjal szórjuk meg a süteményeket, ízesítjük a forralt bort, de cukorkákban is megtalálhatjuk, és illóolaját is párologtatjuk. Ez a fűszer réges-rég ismert, és fertőzésgátló, emésztési zavarokat megelőző hatása tudományosan igazolt.
A fahéj Dél-Ázsiából származik, említések is találhatók rajta, mint lázcsillapítóról, hasmenést és menstruációs zavarokat kúráló szerről. Indiában szintén alkalmazták, keletről pedig gyorsan Egyiptomba került.
A fahéj gyógyhatása:
- fertőzésmegelőzés
- fájdalomcsillapítás (természetes érzéstelenítő vegyületet tartalmaz)
- emésztést serkentő (nemcsak íze miatt használjuk sütemények ízesítésére, hanem jótékony emésztést segítő hatása miatt is)
- nőgyógyászati problémák
A növény a világ egyik legősibb gyógyszere és a modern tudomány is megerősítette fertőzésgátló és emésztési zavarokat megelőző képességeit. Alkalmas továbbá fájdalomcsillapításra, nőgyógyászati problémák és vérnyomás csökkentésére is.
A gyömbér – felejtsd el az émelygést!
A húsos, fűszeres illatú gyömbérgyökeret már az emberiség hajnala óta használják főzéshez s gyógyításhoz egyaránt. Az ókori indiaiak úgy tekintették a növényt, mint ami a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Főzéshez, ételek tartósításához, valamint emésztési problémák kezelésére használták.
Az ókori kínaiak megfázásokra, lázra, hidegrázásra, tetanuszra és leprára ajánlották a növényt. A gyömbér megszünteti a testszagot, és összehozza a testet a lélek birodalmával. A kínai asszonyok még most is isszák a menstruációs görcsök, terhességi hányinger és más nőgyógyászati problémák ellen.
- ellensúlyzavarok okozta rosszul lét, és terhességi hányinger
- nőgyógyászati problémák
- megfázás és influenza
Narancs - örök karácsonyi szimbólum
A narancs, a citromhoz hasonlóan gazdag rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban. A narancs hagyományosan hozzátartozik a karácsonyi hangulathoz, szegfűszegeket beleszurkálva mutatós dísz is készíthető belőle. Ha csak illatát szeretnéd élvezni, párologtasd fertőtlenítő hatású illóolaját, vagy egyszerűen tegyél a héjából a fűtőtestre!
Citrom - igazi vitaminbomba
A citrom déligyümölcs és egyben fűszer is.
Fűszerként leginkább héját alkalmazzuk, de annak csak a külső, sárga részét. Arra azonban mindig gondoljunk, hogy a boltokban kapható citromokat vegyszerekkel kezelik: ne használjuk frissen reszelt héjukat. Helyette az esetleg otthon termett vagy a biocitrom héját javasoljuk, esetleg a boltokban kapható szárított citromhéjat.
A citrom gyógyhatása:
Gyógyhatású szerként hosszú pályafutása során alkalmazták mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték, majd rájöttek, hogy a skorbutnak is jó ellenszere.
Serkenti az emésztést, és segít megelőzni a meghűléseket is, illóolaja pedig fertőtlenítő hatású.
Giacomo Casanova a korában akár halált is okozható gyomorrontás ellen javasolja a citrom kifacsart levének fogyasztását! Neki működött!
******************************************************
Szervezetünknek folyamatosan igénye van különböző vitaminokra, az őszi és a téli hónapokban azonban különösen fontos a kellő mennyiségű vitamin az „időszerű” betegségekkel szembeni harchoz. Ezek közül az egyik legfontosabb a C-vitamin.
Ha huzamosabb időn keresztül a szervezet kevesebb vitaminhoz jut, vagy egyáltalán nem viszünk be, vitaminhiány lép fel. Ezért roppant fontos, hogy főleg az őszi és a téli hónapokban megfelelő mennyiségű vitamint fogyasszunk. A vitaminhiány tipikus tünetei például a fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség, - amit a téli fényhiány még tovább erősít - ingerlékenység, töredezett köröm, csökkent fizikai és szellemi teljesítmény, az ellenálló-képesség csökkenése miatti gyakoribb megbetegedések. Tavasszal és nyáron elegendő vitamint viszünk be, viszont télen főleg a vízben oldódó vitaminokra van szükségünk, hiszen ezek gyorsabban ürülnek. Mindezek között talán a C-vitamin a legfontosabb, ugyanis az ember ellenálló-képességének ez az egyik motorja.
A XVI-XVIII. században egy rettegett betegség tizedelte a hosszú útra induló tengerészeket. Magellán földkörüli hajózásáról is alig egy maroknyi tengerész tért vissza, mert út közben ereik elpattantak, külső és belső vérzések okozta kínok között még a tengeren meghaltak. Többeket is foglalkoztatott ez a rejtélyes kór, mígnem egy skót fizikus, James Lind (1716-1794) bebizonyította, hogy ha a tengerészek megfelelő mennyiségben citromlevet kaphatnak, nem betegszenek meg. Akkoriban még természetesen maga Lind sem sejthette, hogy a citromlében C-vitamin van, amely a kötőszövetek kollagénjének képződéséhez, és ennél fogva a vérerek falának stabilitásához elengedhetetlen.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, az egyetlen, magyar tudós által véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett. A C vitamin erősíti az immunrendszert, így védi szervezetünket a megfázással és egyéb fertőző betegségekkel szemben. A bőrünknek is szüksége van a C-vitaminra, amely kisimítja a bőrt, eltünteti a ráncokat.
Mennyi szükséges belőle?
A C vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el. Egészséges felnőtt napi adag 60-80 mg. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet. A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul.
A C-vitamin hő hatására bomlik, vagyis fontos, hogy amennyiben lehetséges, inkább nyersen, főzés, vagy sütés nélkül fogyasszuk a vitamintartalmú élelmiszereket.
Miben található meg?
Legjobb C-vitamin forrásaink a friss zöldségek - a zöldpaprika, csípőspaprika, paradicsom, petrezselyem zöldje, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposztá, spenót, sóska, rebarbara, édeskömény, spárga, kukorica, borsó, zöldbab, káposzta, salátafélék és a citrusféléknek. Egy közepes méretű narancs (18 dkg) tartalmazza egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét (70 milligramm). Télen a savanyú káposzta és a gyorsfagyasztott gyümölcsök, zöldségek tehetnek jó szolgálatot (az aszalással ellentétben, a fagyasztás során a vitamintartalom megmarad). Külön említést érdemel a csipkebogyó, melynek C-vitamin-tartalma sokszorosa bármely más gyümölcs vagy zöldség fajtáénak. Készülhet belőle tea, szörp vagy lekvár. Már napi 2-3 csésze csipkebogyótea fedezheti a szervezet C-vitamin-szükségletét.
Az ételek vitamintartalmát tovább fokozhatjuk, ha tálalás előtt friss fűszernövényekkel (zöldpetrezselyem, citromfű, menta, snidling, turbolya) ízesítjük őket.
A hiány és többlet hatása
C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Túladagolása nem lehetséges, mivel vízben oldódó. Sokan szednek viszont úgynevezett "megadózisú" C-vitamint, mondván ettől nem lehet semmi bajuk. Megfigyeléseken alapulva kijelenthető, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő, de a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin kis kristályok formájában.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!